Göm menyn

Institutionen för medicin och hälsa

Vår verksamhet spänner över ett brett medicinskt ämnesfält och utmärker sig genom sin tvärvetenskapliga profil. Vi forskar inom till exempel inom hjärt-kärlsjukdomar, folkhälsovetenskap, vårdvetenskap, arbetslivsinriktad rehabilitering, medicinsk bildvetenskap och läkemedelsforskning.

Hos oss hittar du även forskning inom t ex fysioterapi/sjukgymnastik, njurmedicin, prioriteringar i hälso- och sjukvården och mycket mer. Inom grundutbildningen har vi lärare inom de flesta av den medicinska fakultetens utbildningsprogram såsom t ex Läkarprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet och Fysioterapeutprogrammet.

Sandbäcksgatan 7 - fotografi

Forskningswebben knapp


 

Nyheter från IMH:

MR-kamera

Unik hjärt- och lungstudie startar i Linköping

5000 personer i Linköping ska undersökas i forskningsprojektet SCAPIS som snart startar. SCAPIS står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study och är ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga med målet att ta fram bättre behandlingar.

Emina Vorkapic

Inflammationens betydelse vid pulsåderbråck

Inflammation är kroppens naturliga svar på skadevållande faktorer, men vad händer då inflammationen blir kronisk och skadlig för kroppen? Studien, som är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Karolinska Institutet, påvisar rollen av TRIF-genen vid utvecklig av pulsåderbråck av stora kroppspulsådern i möss.

Blodflöde i hjärta

Consensus-arbete om avbildning av blodflöde med magnetkamera

Petter Dyverfeldt, Carl-Johan Carlhäll och Tino Ebbers vid institutionen för medicin och hälsa och CMIV, Linköpings universitet, publicerade nyligen ett consensus-arbete med titeln ”4D flow cardiovascular magnetic resonance consensus statement” tillsammans med 14 forskarkollegor från Europa och USA. Consensus-arbetet belyser nuvarande status och framtida rekommendationer för hur avancerad magnetkamera-teknik för avbildning och kvantifiering av kardiovaskulärt blodflöde kan användas inom forskning och klinik.

Birgitta Öberg

Kirurgi i kombination med fysioterapi något effektivare vid nackbesvär

I en långtidsuppföljning av Svenska Nackstudien jämfördes kirurgi i kombination med fysioterapi med enbart fysioterapi som behandling av cervikal radikulopati - ett tryck på nerver i nacken som bl a orsakar smärtor och domningar i armar och händer.

Smärta i nacke

9 miljoner till smärtforskning vid LiU

Vad är det som gör att fysisk träning minskar smärta? Det är en av frågeställningarna som Björn Gerdle, professor, har fått anslag från AFA Försäkring för att försöka besvara. Tre LiU-projekt inom smärtforskning får sammanlagt 9 miljoner från AFA.

Mårten Segelmark

Debatt: NT-rådets ställningstagande till eculizumab är oacceptabelt

I dagarna har NT-rådet (rådet för nya terapier) rekommenderat läkare att avstå från eculizumabbehandling vid atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom: »NT-rådet rekommenderar landsting och regioner att på grund av det mycket höga priset avstå från behandling med eculizumab (Soliris).« Läs debattartikeln i Läkartidningen med professor Mårten Segelmark som en av medförfattarna.

Zlatan

Idrottsmedicinare om vägen till framgång

Rörliga datortomografbilder kan visa hur det ser ut inne i en led när den rör sig. När professor Anders Persson visade bilderna för deltagare på en konferens om idrottsmedicin var entusiasmen stor. Ett annat uppskattat ämne som togs upp var vilka faktorer som påverkar om en professionell fotbollsspelare riskerar att skada sig.

Elin Good

Elin Good är framtidens toppforskare inom kardiologi

Elin Good har vunnit utmärkelsen Young Investigator Award. Hennes forskningsrapport valdes ut som vinnare i kategorin Prevention och Epidemiologi. Elin Good är doktorand inom kardiologi vid Medicinska fakulteten vid LiU.

Toomas Timpka

Debatt: Löparna är alldeles för lättlurade

Professor Toomas Timpka skriver om löparboomen och skaderisker för långlöpare i tidningen Metro idag.


 

Fler Nyheter från IMH >>

Kalendarium knapp
LISAM inloggning


Kontakt 

Postadress:

Linköpings universitet
Institutionen för medicin och hälsa
581 83 Linköping

Besöksadress:

IMH:s kansli
Sandbäcksgatan 7, 3 tr
Campus US

Telefon:

010-103 00 00 (vxl Landstinget)
013-28 10 00 (vxl Universitetet)

Fax

013-145004

E-post

registrator@imh.liu.se

Twitter


 


 

Händelser närmaste veckan

2015-09-04

Disputation - Ziquan Cao

Disputation - Institutionen för medicin och hälsa
VEGF-mediated vascular functions in health and disease. Opponent Jack L. Arbiser, professor.
Kl 13:00
Plats: Linden, ingång 65, plan 9
För mer information kontakta Malin Strand, e-post malin.strand@liu.se.Sidansvarig: emma.busk.winquist@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-08-25